Resources

Please or Register to create posts and topics.

Viena nejauša vakara laikā es sapratu, ka azarts var būt patīkams

Nekad neesmu bijis cilvēks, kuram patīk risks. Saku to pilnīgi nopietni. Man pat nepatīk braukt ar ātrumu, kas pārsniedz simts kilometru stundā, un es vienmēr atsakos no loterijas biļetēm, ko kolēģi pērk piektdienās. Varbūt tāpēc mans pārsteigums bija vēl lielāks, kad atklāju, ka spēlēšana internetā var sagādāt patiesu prieku. Viss sākās pavisam negaidīti — kādā pelēkā otrdienas vakarā, kad lietus lāses bungoja pret logu un es jutos garlaikots līdz nāvei.

Es strādāju par loģistikas speciālistu, un mana diena parasti sastāv no bezgalīgiem e-pastiem, saskaņošanām un tabulām. Šķiet, ka pēc astoņām stundām, skatoties uz Excel lapām, manas smadzenes sāk kust. Tāpēc tajā vakarā es mehāniski pāršķirstīju sociālos tīklus, līdz mana acs uzkrita kādai reklāmai. Tā nebija uzkrītoša, bet pieminēja iespēju izmēģināt veiksmi bez lieliem ieguldījumiem. Sākumā es nodomāju: “”Nē, tas nav man.”” Taču kaut kas tajā reklāmā lika man apstāties. Varbūt tā bija vienkāršā mājaslapas dizaina krāsa vai solījums par bezmaksas griezieniem.

Pēc desmit minūtēm es jau biju reģistrējies. Jā, es zinu, tas izklausās tik banāli. Bet pats interesantākais ir tas, ka es nejutu nekādu satraukumu. Es to uztvēru kā eksperimentu — tāpat kā tad, kad bērnībā mēģināju saprast, vai skudras tiešām riņķo ap cukuru. Pirmās spēles bija vienkāršas. Es izvēlējos slotu ar jautrām augļu ikonām, jo tā man atgādināja vecās spēļu automātu zāles no deviņdesmitajiem. Un, lūk, pēc dažiem griezieniem ekrānā parādījās maza, bet patīkama summa. Tikai piecpadsmit eiro. Smejieties, cik gribat, bet mana sirds pukstēja ātrāk, it kā būtu atradis naudu uz ielas.

Tas lika man aizdomāties. Kāpēc mēs vienmēr domājam, ka azartspēles ir tikai par lielām likmēm un milzīgiem laimestiem? Patiesībā šīs platformas — un šeit es atceros, ka viena no manām iecienītākajām ir vavada lv — piedāvā tik daudz iespēju pielāgot spēli savam budžetam un noskaņojumam. Man nav vajadzīgi džekpoti vai jahtas. Man patīk tas process, kad es pats izvēlos likmi, kad es varu kontrolēt savu laiku un naudu. Tas ir kā meditācija, tikai ar gaismām un skaņām.

Nākamajās dienās es izveidoju sev noteikumu. Es atvēlu ne vairāk kā divdesmit minūtes dienā un ielieku tikai naudu, kuru man nav žēl zaudēt. Un, lūk, šis noteikums darbojas. Tā vietā, lai skatītos garlaicīgu seriālu vai bezjēdzīgi ritinātu jaunumus, es pavadu pusstundu mēģinot izdomāt, kāda stratēģija man šodien veiksies. Dažreiz es uzvaru, dažreiz zaudēju. Bet svarīgākais ir tas, ka katru vakaru es jūtos mazliet dzīvāks, mazliet satrauktāks. Man patīk tas moments, kad bungas griežas un tu nezini, kas notiks. Tas ir kā mazs pārsteigums sev pašam.

Vēl jo vairāk — es atklāju, ka tas ir lielisks veids, kā pavadīt laiku ar draugiem, pat attālināti. Kādā sestdienas pēcpusdienā mēs ar pāris puišiem no darba organizējām nelielu turnīru. Katrs paņēma noteiktu summu, un mēs sacentāmies, kurš savāks vairāk punktu. Protams, tā bija tikai spēle, bet smiekli un sarunas ritēja pilnā sparā. Izrādās, ka vavada lv kļuva par mūsu mazo tradīciju. Neviens no mums nav kļuvis bagāts, bet mēs esam ieguvuši kaut ko vērtīgāku — jautrību un iespēju atslēgties no ikdienas stresa. Kāds varbūt teiks, ka tas nav īsts hobijs. Bet, atvainojiet, vai tas nav reālāk nekā sēdēt un pārmest sev par paveikto darbu?

Protams, es saprotu, ka jābūt uzmanīgiem. Šīs spēles nav paredzētas cilvēkiem, kuri nespēj kontrolēt sevi. Bet, ja tu pieiet tam ar prātu, tas var būt patīkams papildinājums tavam vakaram. Man patīk iedomāties, ka es esmu kapteinis, kurš pats vada savu kuģi. Es izlemju, kad apstāties. Es izlemju, cik tālu doties. Un, pats galvenais, es neuztveru to kā iespēju nopelnīt iztiku. Tas ir tikai veids, kā izbaudīt mirkli, justies dzīvam un reizēm pasmieties par savu neveiklību, kad izvēlos nepareizo kombināciju.

Šobrīd man ir trīsdesmit divi gadi, un es varu teikt, ka pēdējo mēnešu laikā esmu kļuvis mierīgāks un priecīgāks. Varbūt tā ir tikai sakritība, bet manai sievai pat ir mans jaunais vakara rituāls zināms — viņa smejas, ka tā ir mana mazā terapeita sesija. Un, ziniet, viņai var būt taisnība. Jo dažreiz mums visiem vajag mazliet azarta, mazliet nezināmā, lai atcerētos, ka dzīve nav tikai plāni un mērķi. Dažreiz pietiek ar vienu labi pavadītu vakaru, ar kādu nelielu uzvaru, kas piepilda tevi ar enerģiju. Es neplānoju atmest šo hobiju. Es tikai plānoju turpināt baudīt to ar mēru — un tas man ir pilnīgi pietiekami.