Resources

Please or Register to create posts and topics.

Zeleni čaj i osam tisuća za mir

Zovem se Martina. Nemojte zamjeriti, ali nisam tip koji vjeruje u sreću. Vjerujem u planiranje, u budžetiranje, u štednju. Imam Excel tablicu za svaki mjesec unaprijed. Imam ladicu sa žigicama poredanima po bojama. Znam, dosadna sam. Ali dosada mi je spasila dupe više puta nego bilo kakva avantura.

Radim kao knjigovođa u jednoj maloj firmi koja uvozi dijelove za brodove. Plaća mi je 7.200 kuna. Živim sama s mačkom Šarenom (da, dosadno ime za dosadnu mačku). I sve je bilo pod kontrolom dok se nije dogodila ona stvar s krovom.

Stan je na zadnjem katu. Kiša je padala tri dana bez stanke. Jedno jutro sam se probudila i voda je curila niz zid u dnevnom. Gradska uprava kaže “nije naš problem”, vlasnik zgrade kaže “nemamo fond”, a krovopokrivač traži 7.500 kuna. Točno moja plaća.

Sjedila sam navečer s zelenim čajem i gledala u mrlju na zidu. Šarena je spavala pored mene. Brojila sam opcije: kredit (kamata 8%), posuditi od sestre (ona će mi to spominjati do kraja života), ili prodati nešto od namještaja. Ništa od toga nije bilo dobro.

I onda sam se sjetila nečeg glupog. Prije tri mjeseca, kolegica s posla, Ana iz nabave, pokazivala mi je neke slike na mobitelu. “Vidi, Martina, dobila sam 2.200 kuna na slotu.” Ja sam tada okrenula očima i rekla “To je kockanje, Ana, to nije posao.” A ona je rekla: “Nije posao. Ali je riješenje za jedan račun.”

Te večeri, s čajem u ruci i krovom koji prokišnjava, upisala sam ono što sam zapamtila s Aninog mobitela. Trebalo mi je nekoliko pokušaja, ali našla sam Vavada zrcalna stranica. Izgledalo je… uredno. Čiste linije, plavi gumbići, bez treperi. Skoro kao moja Excel tablica.

Uplatila sam 300 kuna. To mi je bio jedan tjedan ručkova. Ništa strašno.

Odabrala sam igru “Aloha! Cluster Pays”. Havajska tema, cvijeće, bez napete glazbe. Nešto mirno. I krenula sam vrtjeti.

Prvih dvadeset minuta – ravna crta. Gubitak, dobitak, gubitak. Vrtim se oko nule. 300 kuna je postalo 250, pa 280, pa 210. Ništa uzbudljivo. Već sam htjela ugasiti. Ali nešto me držalo – ne pohlepa, nego znatiželja. Htjela sam razumjeti zašto ljudi to rade. Koja je matematika iza toga?

I onda, trideset i prvi spin.

Ekran se zatresao. Cvijeće je počelo eksplodirati u šarenim oblacima. Cluster se slagao za clusterom. Multiplikatori 3x, 5x, 8x. Igra je otišla u neki ludi mod. Brojke su rasle: 400, 800, 1.500, 2.200.

Sjela sam uspravno. Zeleni čaj se ohladio. Šarena je otvorila jedno oko.

Bonus krug. Još 5 free spinova. Svaki spin donosio je nove clustere. Prvi – 800. Drugi – 1.200. Treći – 2.500. Četvrti – 1.800. Peti – 3.100.

Kad se sve zaustavilo, na ekranu je pisalo: 8.400 kuna.

Protrljala sam oči. Uzela sam naočale. I dalje je pisalo 8.400.

Nisam vrištala. Nisam plakala. Samo sam isključila mobitel, stavila ga na stol i otišla popišati. Kad sam se vratila, opet sam ga upalila. I dalje je pisalo 8.400. Nije bio san.

Isplatila sam sve. Bez sekunde razmišljanja.

Novac je sjeo na karticu za 15 minuta. Nazvala sam krovopokrivača odmah sljedeće jutro. “Dolazim u petak”, rekao je. “Imate 7.500 kuna?” “Imam”, rekla sam. Nije pitao odakle. Nije ga briga.

Krov je popravljen. Kiša više ne curi. Zid je okrečen. I ostalo mi je 900 kuna – kupila sam novu podlogu za mačku i dobre kave za mjesec dana.

Ana iz nabave me pitala na poslu: “Jesi li riješila krov?” Rekla sam: “Jesam. Na tvoj način.” Ona me čudno pogledala. “Kako to misliš?” Rekla sam: “Vavada zrcalna stranica. Upisala sam. Dobila. Isplatila. Ugasila.”

Ana se nasmijala. “Martina, ti? Knjigovođa? Kockala se?” Rekla sam: “Nisam se kockala. Uplatila sam 300 kuna i dobila 8.400. To nije kockanje. To je jednokratna investicija u krov.”

Znam da zvuči hladno. Ali takva sam. Računam stvari. I moja računica kaže: odigrala sam 30-ak minuta, riješila problem od 7.500 kuna, i nikad više nisam uplatila ni lipe. To je dobar ROI, kako kažemo u financijama.

Šarena i dalje spava na novoj podlozi. Zid je suh. Čaj je topao. I svaki put kad vidim onu mrlju koje više nema, sjetim se te večeri. I nasmiješim se sebi – kako sam dosadna knjigovođa koja je pobijedila kazino svojom dosadom. Nije trebalo uzbuđenje. Trebalo je samo kliknuti “isplati” na vrijeme.

Ne preporučam nikome da ponovi. I sama znam da je to bila sreća. Ali za mene, ta Vavada zrcalna stranica nije bila portal u ludilo. Bila je portal u suhi zid i miran san po kišnim noćima.

I to je jedino što mi treba.